Liten photoshopskola


[nggallery id=26]

Benpass i strumplästen (glömde skorna) och snöskottning igår kväll tog knäcken på mig. Sitter hemma med arbetsmyran som äter mat samtidigt som hon mailar och pratar i mobilen. Jag är sjuk. Har varit lite snorig ett tag men farbror Treo är väldigt hjälpsam…

Hursomhelst, jag håller på att fixa bilder som skall bli tavlor i vita huset (ja, äntligen älskling). Nu har vi flyttat väggen och målat hela sovrummet vitt och då måste vi ju ha lite tavlor. Jag har inte bestämt mig men det kan bli någon av ovanstående.

Då de är lite brusiga är det svårt att skärpa dem hårt och webbpubliceringen och jpg gör ju att det blir ännu mer artefakter så en oskarp mask är inte medicinen. Jag vill dessutom vända dem till svartvitt då jag är väldigt svag för det. Vad göra? Jo, öppna och fixa till bilden rent beskärningsmässigt. Om vi tar bs117.jpg så öppnade jag den och rättade upp den lite då jag fick känslan av att berget var lite snett. Jag plockade bort mannen och det lilla barnet. Dubbla alltid bakgrundslagret när du gör detta så kan du gå tillbaka om du tabbar dig. Sen ville jag då vända till sv/v. Att bara gå på bild/gråskala är inget alternativ om du vill ha lite kontrast i bilden. Nej, börja med att vända den till LAB-färg. Väl där välj kanalerna a och b (tryck commando+1 och commando+2, ctrl+1, ctrl+2 på en pc) och gaussa båda dessa kanaler, (Filter/Oskärpa/Gaussisk oskärpa). Ta ett värde som verkligen blurrar till dessa båda kanaler. Jag har bra kamera så jag valde 6 pixlar. Sen, gå till L-kanalen, commando+1 och skärp den med Filter/Skärpa/Oskarp mask. Värdet får du trixa dig fram till. Det påverkar inte skärpan att blurra dessa båda kanaler eftersom det i LAB-läge endast är kanalen L som styr skärpan. Det åstadkommer med detta är att plocka bort lite av det gryniga i bilden. Retuschering i LAB är för övrigt en hel vetenskap men ofattbart kraftfullt men också en helt annan historia.

Varför allt detta meck? Jo, du skärper den kanalen som inte har något brus i sig och du gör de kanalerna med mest brus i sig oskarpa. Inget som påverkar skärpan negativt.

Sen, är det bara att börja vända till sv/v. Det gör vi som sagt inte genom att bara välja gråskala utan att först vända bilden till RGB igen sen gå på Bild/Justera/Blanda kanaler. Kryssa i “monokrom” längst ner och sen är det bara att börja trixa dig fram. Någon har sagt att man inte skall överstiga 100 på de tre kanalerna tillsammans men det brukar jag strunta i. Skall bilden tryckas i en tryckpress, dvs användas i magasin eller liknande skall man nog vara lite mer försiktig antar jag. Slutligen blev det ett varv till Nivåer där jag drog den vita och den svarta triangeln lite mot varandra för lite mer silvereffekt. Sist men inte minst så vill jag skärpa ytterligare. För att undvika ytterligare grus i bilden kopierade jag lagret och sen gick jag på Filter/Annat/Högpass, jag satte värdet till 6. Sen satte jag blandningsläget till Mjukt ljus i lagerpaletten. Slutligen smällde jag ihop lagren och sparade för webben, 600 pixlar. Givetvis har jag en psd-fil ifall vi skall köra denna som tavla. Om någon tycker ovanstående var totalt obegripligt eller tråkigt så har jag två råd: 1) ingen tvingar dig att läsa, 2) maila mig så skall jag förklara. Slutresultatet är i alla fall bs118.jpg

Vilken bild är bäst tycker ni?

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *