Reseskildring Bali


Då var bröllopsresan avklarad och vi har nu kommit hem. Dags att skriva ner lite minnen från en helt underbar resa.

Avresan från Kastrup gick smärtfritt och Thai Airways som vi reste med får högsta poäng i både benutrymme och framförallt mat. Flygmat brukar ju vara sisådär men här var det verkligen gott.

Vi ankom till Denpasar på Bali mitt på dagen och fick så småningom tag i en taxi till Nusa Dua och vårt första hotell, Aston Bali. Här skulle vi stanna i fyra dagar. Hotellet var stort och jättefint. Vi hade jacuzzi på rummet och det var ju givet att prova efter en lååång och seg resa. När vi låg i badet kom roomservice och knackade på för att överlämna en tårta till “the honeymooners” och det var ju snällt.

Dagen efter var det poolbesök, vi hade en superfin pool med gott om lediga solstolar – vi behövde alltså inte gå upp i ottan och markera med handdukar. (Kanske för att det inte är så många turister på Bali från vissa europeiska länder??) Vi solade, badade och njöt i allmänhet av det vackra vädret. Maten på hotellet var väldigt god även om vi mestadels höll oss till att prova restaurangerna längs huvudgatan utanför. Nusa Dua var ingen riktig stad utan mest ett hopkok av en hejdlös massa restauranger, hotell och övriga småbutiker. Trafiken är sanslös – bilar, bussar och mängder av motorcyklar trängs på de smala vägarna och tävlar om vem som använder tutan mest frekvent. Trottoarer lyste dessutom allt som oftast med sin frånvaro, så vi höll oss mest runt hotellet.

På fredagskvällen beslöt vi oss för att prova balinesisk afton och buffé på hotellet. Som extra underhållning skulle vi även få se balinesisk dans. Det var en kul upplevelse i cirka ett par minuter. Sen blev det rätt långdraget och framförallt högljutt. Vi satt nämligen alldeles för nära “klingklong-orkestern” och det klingklongades rejält, utan att överdriva. Öronprppar hade varit på sin plats, men det skulle känts aningen oförskämt. Maten var dock väldigt god så på det hela taget var det en trevlig kväll.

Efter fyra dagar kom så transporten till vårt andra hotell, Bali Pavilions i Sanur. Kika gärna på www.balipavilions.com. Redan vid hämtningen vid första hotellet kände vi att detta var något speciellt. Vår chaufför presenterade sig som Mr. Pende och han skulle vara vår “butler”. Vid ankomsten till Sanur fick vi så vår egen villa. Vi gapade av förvåning när den visades för oss, en helt egen villa med egen pool. Nästan för bra för att vara sant! Allt fanns i vårt lilla hus och ville man ha något – mat, nya handdukar eller påfyllnad av vatten – så var det bara att ringa till butlern. Villan var verkligen otroligt fin och vi trivdes helt suveränt. Personalen var så oerhört vänlig och hjälpsam. Varje dag fick man så många leenden att bara det gjorde att det inte gick att vara på dåligt humör.

Utanför hotellets väggar var det som en typisk asiatisk by, fullt ös med butiker, restauranger, researrangörer och växlingskontor. Vi blev ideligen tillfrågade att köpa än det ena än det andra. Man lärde sig dock rätt snabbt att ta dessa herrar på rätt sätt och i alla fall Thomas tyckte det var kul att munhuggas lite med dem. Vi provade massor med restauranger och maten höll mycket hög klass och lågt pris. Det var inga problem att få en fin middag för under hundra kronor för två personer.

Vi gjorde även en tur runt Bali med vår utmärkte guide Mr. Pende som föreläste om Balis historia och visade oss runt på muséeum, tempel och en “monkey forest” som var helt otrolig. Aporna var inte det minsta rädda och man kom dem väldigt nära, en del klättrade till och med upp på folk.

Nästa stopp var högt upp på norra Bali där det fanns ett berg och en sötvatttenssjö. Vi stannade och åt på en restaurang här där utsikten var vidunderlig, dock blåste det rätt rejält. På nedvägen stannade vi vid de stora risfälten som är byggda i etapper och det var verkligen sevärt. Hela denna dag var klockren, det kändes bra att ha sett lite av ön och inte bara ha legat vid poolen.

Vår andra utflykt var en båttur till ön Lembongkan. Detta var väldigt trevligt även om själva båtturen var väldigt gungig och många blev riktigt sjösjuka. Höjdpunkten på denna dag var när vi paddlade inåt land med kajak från båten och lade till och solade.

I övrigt har vi njutit av mycket god mat, latat oss vid poolen, läst böcker och bara slappat. Lisa har även haft stor glädje av de spa-timmar som ingick i honeymoon-paketet. (Eftersom min make inte gillar när någon okänd person “petar på honom eller kletar in saker i ansiktet” fick jag även hans spa-behandlingar. Totalt sju timmar – helt underbart! *ler*)

Vår bröllopsresa blev precis så underbar som vi önskat. Det enda tråkiga var hemresan… Från det att vi lämnade vår fina villa tog det 27 mer eller mindre sömnlösa timmar innan vi kunde låsa upp dörren till vår lägenhet hemma i Halmstad. Som tur var hade Barbro fyllt kylen (och även delvis frysen) med mat, så vi kunde slänga oss på sängen och vila lite.

Efter två veckor i 30-gradig värme kändes det allt annat än skoj att komma hem till ett regnigt och kallt Sverige igen. Nu står hoppet till att väderprognosen för nästa helg håller i sig. Sol och värme är utlovat!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *