Jay Bennett


Det är inte många som vet vem Jay Bennett var men han var ett tag delaktig i ett av världens bästa band, Wilco. Bennett var en multiinstrumentalist och av många ansedd som ett geni. Han hade stor del i Wilcos framgångar. Bennett dog i maj 2010, 45 år gammal, i sömnen. Orsaken är väl inte riktigt fastställd men det bryr jag mig inte om just nu. Jag tycker bara det är trist att en sån makalös talang inte finns längre.

Trist var det också att det skar sig rejält mellan Bennett och Wilcos frontman, Jeff Tweedy i samband med skivan “Yankee Hotel Foxtrot”. Många menade att Wilco aldrig blev detsamma efter att Jay Bennett lämnade men det är helt fel i mina ögon. Jag tycker att bandet från starten med “A.M” 1995 till senaste albumet “Wilco [the album]” varit och är fruktansvärt bra, med eller utan Bennett.

Har du aldrig hört Wilco och har Spotify så finns alla album där. Det är inte popmusik som sätter sig direkt men när den väl gör det har du den med dig. I mitt fall förmodligen i resten av mitt liv. För att hedra Jay Bennett tipsar jag idag om en video på youtube som du hittar här. Låten heter “Pieholden Suite” och det var även namnet på Bennetts studio. Även “I got you” som du hittar här i en lite annorlunda version är en av mina favoriter, Bennett på banjo! På Jay Bennetts MySpace-sida hittar du många av hans egna låtar. Lyssna bland annat på I´ll decorate my love här.

I övrigt rekommenderar jag lite andra youtubeklipp idag. Om du inte har upptäckt Regina Spektor så gör det. Samson och Fidelity är två fantastiska låtar.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *