Dagens tips för macanvändare


Jag har en hyggligt ny imac på jobbet, 27 tum, i7-processor. När jag köpte den följde det med ett sorts serviceprogram som heter Apple Care. Man får då bland annat ett program som heter Tech Tools som “kör igenom” datorn åt en, kollar hårdvara, filsystem osv. På senare tid har jag fått varningar om att det är något fel på volymstructuren (volume structure failed). Jag testade även skivkontroll som man hittar enligt följande “Macintosh HD/Program/Verktygsprogram/Skivkontroll. Samma sak där, något fel i volymstrukturen. Jag provade att starta från systemskivan (Mac OS X 10.6 Snow Leopard) och köra skivkontroll där. Det var riktigt oroväckande då jag fick en grå skärm när jag provade detta. Samma sak hände när jag provade så kallad “säker start” på macen genom att efter startplonget hålla nere “Shift”. Jag var ganska nära att skaffa en helt ny hårddisk och montera in för säkerhets skull men fick sen ett tips av en mycket skicklig appletekniker. Orsaken till att jag skriver ut tipset här är att jag genom lite sökningar på nätet förstått att det här felet inte är helt ovanligt. Nedanstående gjorde att min dator inte bråkar längre, klockrent.

Nå, nu till tipset du kan prova om det skulle vara så att du känner igen dig i symptomen ovan. Jag ber även att notera att jag tar inget som helst ansvar för om det hela går åt pipan. Det funkade för mig, därmed inte sagt att det måste göra det för dig, och du bör ha hygglig erfarenhet om du skall ge dig på detta. Dock är kommandot ett vanligt “fixartricks” i unix-världen så det BORDE inte ställa till något.

1. Stäng av din dator

2. Starta om och direkt när du hör plonget håller du inne kommando/kringla+s vilket startar datorn i single-user mode.

3. Detta tar dig till kommandoprompten. Där skriver du enligt följande:

/sbin/fsck -y (möjligen får du istället skriva /sbin/fsck -f om din volym är “journaled”) men det talar datorn om för dig. (-f står för “force”)

4. Tryck på retur

Verktyget fsck går igenom fem faser och svarar sedan med information om hur skivan används och hur fragmenterad den är. När kontrollen är färdig visas följande text om inget fel hittades: “The volyme <volymnamnet> appears to be ok.”

Om fsck ändrar eller reparerar något visas meddelandet:

**** FILE SYSTEM WAS MODIFIED ****

Tänk på att om detta meddelande visas måste du köra det tills det inte visas igen. När fsck inte rapporterar några fel längre skriver du: reboot

5. Tryck på returtangenten och datorn bör starta på vanligt sätt och du kan logga in.

Kanske kan det hjälpa någon. Annars rekommenderar jag verkligen Applejack som sagt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *