En fredagslista


En skiva till kaffet med låtar som du förmodligen aldrig hört, men absolut borde ha hört.

1. How can a poor man stand such time and live – The Del Lords. Scott Kempner, Eric Ambel…inte många kommer ihåg detta band som faktiskt gjorde några grymma låtar på 80-talet. Ambel gick vidare och blev demonproducent. Scott Kempner vet i fasen vad han gör, men det går att googla fram en myspace-sida han har. Jag är barnsligt förtjust i dessa låtar.

2. Burning in the flame of love – The Del Lords.

3. Varma öl och kalla element – Docenterna. Många tror att Joppe Pihlgren bara är programledare för ett bilmagasin på TV. Men tillsammans med kärntrusten bestående av Larry Lövgren och brorsan Kricke Pihlgren har han skapat många klassiska popalster varpå denna låt är en av de bästa. Grymt “sömnig” röst. “Maten som jag äter smakar bränt, övervikt och närmast impotent”. Svensk prosa när den är som bäst 🙂 Idde Schultz är också med i Docenterna. Utmärkt webbsida i www.docenterna.se

4. Sjunde himlen – Docenterna. En av de bästa svenska låtarna jag vet. Refrängen…refrängen!

5. Judas Kiss – The Del Lords. Jag gillar texten…

6. She reminds me of you – FireTown. Gammalt band, lagt ner för länge sen men ack en så bra skiva de gjorde, denna är från bandets “The Good Life”, vilken jag ibland smyger fram. En av mina favoritlåtar. En av gruppens medlemmar, Butch Vig, återfanns senare i Garbage. Har även för mig att han producerat åt Nirvana.

7. Grow or pay – Disneyland After Dark. DAD som de även heter spelar kraftfull och enkel rock. Jag gillar dessa danskars sound och tänker på blonda nordiska vikingar när jag hör det. Borde spelas mer på mitt gym, så jag får kanske fixa till det.

8. Cheyenne – The Del Lords.

9. Blue Suede Shoes – Elvis Presley. Vad finns det att säga? En av världens största artister genom tiderna och kanske den allra främsta rösten. Vilket riv, vilken timing. Tidlöst och helt briljant. Låtarna är alltid aktuella.

10. That´s all right mama – Elvis Presley. “Son that gal you´re fooling with she ain´t no good for you, but tha´s alright…”

11. Raggle Taggle Gypsy – The Waterboys. Mike Scott, frontmannen i Waterboys släppte från sig ett knippe helt fantastiska låtar. Många kanske kommer ihåg albumet “Fisherman´s blues”. Om inte så har många hört låten med samma namn då den var soundtrack i filmen “Good Will Hunting”. Här är den med för att jag bara älskar den irländska dialekten…sen svänger det ju också. Lyssna och njut.

12. Ain´t no easy way – Black Rebel Motorcycle Club. Vill du ha sväng? Blås på denna låten…står du still då, ja du…vad är det med dig? Hela albumet “Howl” är helt grymt förresten.

13. Brilliant Disguise – Bruce Springsteen. Bara att kapitulera. Älskar denna låten, speciellt inledningen med fingerknäppningarna. Bossens senaste, “Magic”, är mitt senaste inköp. Även om jag stundom har svårt för Springsteen.

14. Girl Nation – Disneyland After Dark.

15. Hounddog – Elvis Presley.

16. Who were you thinking of – Texas Tornados. Denna är bara med för att när jag såg Wilco i Malmö så körde de denna som cover och jag höll på bli vansinnig över att jag inte visste vem som gjorde den i original. Musik- och pingisoraklet Stellan Bengtsson förlöste mig. Texten är rätt kul. Om man inte råkar ut för det då…

17. Jailhouse rock – Elvis Presley. Kan en rocklåt börja bättre? Tveksamt…

18. I don´t want a lover – Texas. Låten många hört men få kan placera. Sharleen Spiteri och Texas har gjort många bra låtar dock, hon sjunger helt suveränt här. Detta är kanske en av de mest kända från albumet “Southside”. Albumet “White on Blonde” är också det helt klockrent bra.

Och, ja, om man frågar snällt får man gärna denna skivan om man så önskar 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *