Musikutbildning


Lisa och Lisa på mexikansk festEn dag som denna i oktober, kom lite tid min väg. Tiden utnyttjade jag till att gå igenom mitt itunes-bibliotek, tanken var att jag skulle blanda en CD till min gode vän Lars eftersom vi skulle ha en killkväll dagen till ära. Detta är en liten ovana jag har, att försöka kränga på folk min musiksmak. Antingen funkar det eller så har jag väldigt snälla vänner, för det är ingen som sagt, “Ah, men lägg med att komma dragandes med dina skivor”. Ännu så länge i alla fall.

I dessa one-hit-wonder-tider så kanske det skulle vara läge med lite skivrekommendationer, börjar med några av många.

1. John Mellencamp
En av mina absoluta favoriter, har gjort fantastiskt mycket bra musik. Skivan “Scarecrow” har jag nyligen köpt i remastrat skick. Grymma låtar och för trumfantastarna kan nämnas att Kenny Aronoff trummar som det var sista gången han fick slå på ett par trummor. Låten “Justice and Independence 85” ligger högt på min lista över bästa låtar. Förutom nämnda Scarecrow måste även “The Lonesome jubilee” tas med. Här finns inte en dålig låt och de håller än idag, lyssna på “Cherry Bomb, “Paper in fire”…världsklass.

2. The Jayhawks
Supergrupp som faktiskt inte gjort en enda skiva som gjort mig besviken. Varit med länge på min lista. Den skivan som är mest lättillgänglig är förmodligen “Tomorrow the green grass” med sanslöst bra låtar. Detta var sista skivan Mark Olson och Gary Louris gjorde ihop. Mark Olson lämnade sedan bandet och många trodde kanske Jayhawks skulle bli sämre då, desto roligare att de efter det släppt några riktigt bra plattor. “Save it for a rainy day” är den senaste och den är hyfsat lättillgänlig. Bra och melodiös countryrock, låtar som sätter sig och tål både många år och många lyssningar.

3. Simon & Garfunkel
Bildades på sextiotalet har jag för mig och har gett världen ett knippe helt magiska låtar som fortfarande känns aktuella och tåls att lyssna på om och om igen. Simon & Garfunkel har jag lyssnat på sedan jag var liten. Art Garfunkels röst tillsammans med Paul Simons underbara melodier och gitarrspel är så vackert, så tidlöst. Här kan man börja precis var som helst, det finns ett helt gäng med “best-of” plattor men en som jag rekommenderar är “The essential Simon & Garfunkel” vilket är en dubbel-CD med de flesta av deras “hits” om man nu vill kalla dem det.
Jag hade en liten liten tanke på att själv faktiskt sjunga “April come she will” till min hustru på vårt bröllop, eftersom det är en av de absolut vackraste låtarna jag hört, men det blev aldrig så. Dock så är det en av de första låtarna jag skall lära mig att spela och sjunga när jag skapat mig tid och utrymme för sånt i livet.

Det var alles av tips för idag, take it or forget it. Bilden? Det är min hustru på mexikansk fest från i somras. Kvinnan till höger på bilden är värden av den eminenta festen, som för säkerhets skull också heter Lisa, och självklart jobbar även hon på IKEA.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *